Antarcene stadsbeschrijving

Antarcene is de hoofdstad van het land Arcontaia. De stad zelf is zo'n 700 jaar oud. Het is ooit begonnen als een kleine nederzetting bij de rivier Antarcis; deze loopt uit in een zee en is daarom prima geschikt om in te vissen en om met bootjes handel te drijven met nederzettingen even verderop. Het oudste deel van de stad is dan ook de haven, die nog steeds in gebruik is en nog steeds een belangrijk deel van de stad is. De huizen en opslagruimtes (geen warenhuizen) in de buurt van de haven zijn ook de oudste gebouwen van de stad – althans, dat zouden ze zijn, als ze niet regelmatig waren afgebroken en weer opnieuw gebouwd! Zoals te verwachten is in het handelscentrum van Antarcene is het hier altijd erg druk, en men moet uitkijken dat men niemand voor de voeten loopt.

Vlak naast de haven ligt het hart van de stad, het deel wat door de Antarceners vaak ‘de schelp' wordt genoemd vanwege de vaag schelpvormige kromming van de straten. In het hart van deze schelp bevinden zich de drie meest belangrijke gebouwen: het koninklijk paleis, het Paleis van Justitie en het gebouw van de Wizard Council. Deze drie gebouwen komen alledrie uit op het Driepunts Plein, een driehoekig plein met een schitterende fontein in het midden. Hetplein stortte in tijdens het Keystone Gevecht in 424 en is nu omgetoverd tot 'koopgoot': er zijn trappen naar beneden en onder het straatniveau zijn kleine winkeltjes gevestigd.

Het koninklijk paleis in zijn huidige vorm is ongeveer 200 jaar oud. Het heeft een imposante voorgevel en twee brede zijvleugels (niet toegankelijk voor het publiek; het wordt immers bewoond). Aan de achterzijde bevind zich een grote tuin, waarvan een deel vrij toegankelijk is voor het publiek (het zogenaamde Paleispark). Achter de paleistuin, aan de andere kant van de muur, bevindt zich het Koningsplein, waar vrijwel dagelijks markt is. Op feestdagen staat het plein vol met tafels en banken en kan er genoten worden van diverse heerlijkheden. Ook wordt er regelmatig muziek gespeeld en vertonen bards er hun kunsten.

Het Paleis van Justitie is een groot, intimiderend gebouw. Het is niet aan te raden er naar binnen te lopen: het gebouw wordt streng bewaakt. Aan de achterzijde van het gebouw bevind zich de gevangenis, die slechts te bereiken is door het Paleis van Justitie. Zijdelings van het Paleis bevind zich de Fighter's Guild. Antarcene's gevangenen hebben er dus een harde kluif aan te ontsnappen uit de gevangenis! Tijdens rechtszaken is de publiekstribune vaak vrij toegankelijk, en dit kan een vermakelijke middag opleveren.

De Wizard Council is de zetel van dit gerespecteerde (en soms gevreesde) instituut, dat diverse beroemde wizards en sorcerers heeft afgeleverd. Het komt uit ongeveerd dezelfde tijd als het paleis zelf – het verhaal gaat dat toen de toenmalige koning Harald IV zijn paleis liet bouwen, de Wizards dusdanig jaloers waren op de pracht en praal van het nieuwe paleis dat ze door middel van tovernarij in één nacht het volledige gebouw van de Wizard Council hebben opgericht. In hoeverre dit waar is, is niet duidelijk (de wizards zijn mysterieus over hun geschiedenis), maar zeker is dat het gebouw van de Wizard Council een imposant gebouw is. Het wordt nog steeds actief gebruikt: studenten aan de Academie verblijven in de studentenvertrekken aan de achterzijde van het gebouw, en indien men advies van een Wizard of Sorcerer, of zelfs van de Council zelf, nodig heeft, kan men zich bij de balie melden voor een afspraak of audiëntie. Vanwege de nabijheid van deze mogelijk gevaarlijke personen (de leslokalen en studentenvertrekken zijn onherkenbaar veranderd van hun oorspronkelijke staat vanwege de explosieve experimenten!) zijn de huizen direct acter de Wizard Council relatief goedkoop voor het hart van de stad. Dat kan niet gezegd worden voor de statige herenhuizen in De Kromming: vanwege hun nabijheid tot het centrum zijn deze huizen vrijwel onbetaalbaar, en de meeste bewoners hebben hun huis dan ook geërfd. Voor de toerist is deze straat met zijn schitterende huizen echter niet te missen. Let vooral op de sierlijke hekwerken die handgesmeed zijn door dwergen, en de glas-in-lood ramen die zijn geïnspireerd door elvenkunst. Halverwege De Kromming bevind zich het St. Carlisle Hospitaal, het grootste Hospitaal in de stad. Het wordt gefinancieerd door de koninklijke familie en kan daarom gratis zorg verlenen aan de armsten in de stad. Het is een uitstekende plek voor healers zoals Priests en Clerics om hun vak uit te oefenen. De afdeling voor kinderen zonder armen is tot in de verre omtrek van de stad vermaard.

Tegenover het St Carlisle Hospitaal bevind zich de kerk van St Cuthbert, met imposante glas-in-lood ramen die het leven van deze god beschrijven. Er is elke zondag en woensdag een dienst.

De Kromming loopt uit in de Drie Mijls Weg, zo genoemd omdat hij drie mijlen lang is (vroegere Antarceners waren eerder bekend vanwege hun handelsgeest dan hun originaliteit wat betreft namen!). Aan deze vrij brede straat bevinden zich indrukwekkende woonhuizen en luxueuze winkels. Een bezoeker aan de stad zou zijn hele bezoek lang op deze straat kunnen doorbrengen en nog niet alles gezien hebben. Niet alleen is er een keur aan producten te koop in de winkels (aanraders zijn vooral de sieraden gemaakt van en geïnspireerd door zeeschelpen, een verwijzing naar het vissersverleden van de stad), ook op straat is er genoeg te beleven. Ook hier zijn er vele straatverkopers die hun waren aanprijzen. Op de weg zelf rijden koetsen af en aan, niet alleen privékoetsen die soms fraai versierd zijn, maar ook huurkoetsen die u voor een zacht prijsje overal naartoe brengen. Dicht in de buurt van de Drie Mijls Weg bevind zich de Tempel van Pelor, waar Paladins hun heilige opleiding krijgen. De Tempel is vrij toegankelijk voor een ieder die Pelor wil aanbidden, maar een donatie wordt op prijs gesteld. De gebrandschilderde ramen met afbeeldingen van zonnen (Pelor is de zonnegod) zijn schitterend om te zien. In het achterliggende klooster wordt het beroemde Pelorbier gebrouwen.

Het zou echter spijtig zijn als het centrum en de Drie Mijls Weg alles zou zijn wat de bezoeker zou zien. Een echte aanrader is bijvoorbeeld De Kleintjes. Deze buurt bevind zich direct naast de haven en spreidt uit tot tegenover het Koningsplein. Er wonen vooral Halflingen en Dwergen in De Kleintjes (de naam is een overblijfsel uit een minder verlichte tijd en verwijst naar de voornaamste bewoners), en de buurt is werkelijk bezaaid met winkels die alles op het gebied van metaalbewerking verkopen, van stevige, onversierde bijlen en harnassen tot de fijnste klokmechanieken die in een Halflinghandpalm passen. Ook wapens zijn hier te koop: Gotthard's Hammerung levert exclusief aan de Fighter's Guild en is gerenommeerd vanwege zijn kwaliteit.

Als men is uitgekeken, is het zeker aan te raden een kijkje te nemen op de stadsmuur. Hij is te bereiken via de Muurweg en vrij toegankelijk (tenzij men de stadswacht tegenwerkt). Van hieruit is er een fraai uitzicht over de grasvlaktes rondom deze kant van Antarcene. Als men naar rechts kijkt, spreidt de zee zich uit; naar links valt de stadsmuur uiteindelijk weg om plaats te maken voor nog meer huizen: de stadsmuur was aanvankelijk gebouwd om de stad te verdedigen, maar uiteindelijk groeide Antarcene uit zijn voegen en was het noodzakelijk een deel van de muur te slopen. Interessant is de stadspoort die zich hier bevind: de Varkenspoort. Het verhaal gaat dat er eeuwen geleden een boer een kudde varkens naar de markt wilde drijven. Echter, bij de stadsmuur aangekomen raakten de beesten in paniek, sloegen op hol en drukten de voorste tientallen dieren dood – wat door de inwoners van De Kleintjes werd gezien als een gratis maaltijd varkensvlees, tot groot ongenoegen van de boer. Er lopen altijd wat straatverkopers bij de poort rond die deze gebeurtenis herdenken met kleine houten en stoffen varkentjes.

Verder naar het zuiden, achter de herenhuizen en winkels van de Drie Mijls Weg, bevind zich de wijk Zuidervelden. Deze drukbevolkte buurt wordt bewoond door arbeiders en handwerklieden van elk ras. Het is een erg armoedige buurt en niet aan te raden voor de argeloze bezoeker; als men de nodige voorzorgsmaatregelen neemt (weinig geld op zak, wapens of bewaking mee), is het een verhelderende maar sombere kijk aan de onderzijde van deze grote stad. De huizen, over het algemeen 300 tot 400 jaar geleden gebouwd, bevinden zich over het algemeen nog in originele staat, hoewel ze vrijwel zonder uitzondering erg slecht onderhouden worden. In Zuidervelden (zo genoemd omdat het oorspronkelijk graanvelden ten zuiden van de stad waren) is helaas erg veel criminaliteit, en de meeste bezoekers van de stad komen hier dan ook vrijwel nooit.

Verder naar het zuiden, en verder weg van het centrum, is een nieuwbouwwijk genaamd Theresawijk, naar de koningin die regeerde toen de buurt gebouwd werd. Hier wonen mensen die zich aan Zuidervelden ontworsteld hebben, en de buurt is dan ook een stuk schoner en veiliger dan Zuidervelden. Echter, omdat het zich zo ver van het centrum bevind is het niet echt een interessante buurt, en er trekken 's ochtends dan ook meer mensen van Theresawijk naar het centrum (de meeste bewoners van deze wijk hebben een baan als winkelbediende of klerk in het centrum) dan andersom.

In het oosten van Antarcene bevinden zich zowel één van de oudste als één van de nieuwste delen van de stad. Het eiland Illyria bevind zich middenin de rivier Antarcis. Dit eiland is al zolang men zich kan herinneren bewoond door elven. Het is het enige gedeelte van de stad dat volledig onveranderd is gebleven, en het bos met oeroude eiken is werkelijk imposant. In eerste instantie lijkt het bos niet bewoond, maar als u beter kijkt zal u in de kruinen van de bomen de fraai gemaakte elvenwoningen zien (bewoond door traditioneel levende elven), die als het ware uit de bomen lijken te groeien. De elven laten zich inspireren door vormen uit de natuur, en hun handwerk doet niet onder voor wat Moeder Natuur zelf maakt. In principe is het eiland voor iedereen vrij toegankelijk (het is dé plek om te ontspannen en om Druids te ontmoeten), maar het is een ongeschreven regel in Antarcene dat Illyria voor de welgestelden in de stad is. Een welgeklede en kalme bezoeker zal echter zonder problemen worden toegelaten via één van de vier bruggen naar het eiland.

Aan de overkant van de rivier bevind zich één van de nieuwste buurten van de stad. Parkland werd gebouwd ten behoeve van de welgestelde Antarceen die niet meer terechtkon in het centrum maar ook niet op zijn plaats was in Theresawijk. Het is een fraai vormgegeven buurt met brede straten en grote huizen. Op de oever van de Antarcis, al van veraf te zien, bevind zich het theater waar regelmatig toneelstukken en concerten ten tonele worden gebracht. Zien en gezien worden doet men op de Theater Promenade en het bijzijnde park. In Parkland wonen vooral rijke handelaren en anderen die hun geld niet al van generatie op generatie hebben geërfd zoals de bewoners van het centrum. Men kijkt aan de ene kant neer op de bewoners van Zuidervelden en Theresawijk maar is zich aan de andere kant maar al te goed bewust dat men zelf nog niet de uiterste top heeft bereikt. Het gevolg is een competitie in uiterlijk vertoon, en men kan zich hier werkelijk de ogen uitkijken als het gaat om luxueuze koetsen, huizen en kleding. Door deze competitie is Parkland een wereld op zich geworden, en men trekt zich vrij weinig aan van wat er in de rest van de stad gebeurd.

Ten noorden van Parkland bevond zich eerst een uitgestrekt park, maar een paar jaar geleden is dat park met de grond gelijk gemaakt om plaats te maken van de nieuwste aanwist van de stad: het Zeppelindock. Ook Antarcene heeft kennis gemaakt met deze moderne en zeer comfortabele manier van reizen. Vanuit het Zeppelindock vertrekken regelmatig passagierszeppelins in alle windrichtingen, en diverse welgestelde families in de stad hebben gekozen voor het gemak (en de status!) van een privézeppelin (de koninklijke familie en de Wizard Council hebben hun eigen aanmeerplek voor een zeppelin achter hun residentie). Kaarten en meer informatie voor het reizen met een luchtschip zijn te verkrijgen in het Zeppelin Ticket Bureau. Het Zeppelindock zelf is te bereiken via het Ticket Bureau of via de Luchtbrug vanuit de haven, zo genoemd omdat de handelswaar die via de brug naar het Dock word gebracht door de lucht verder zal gaan. Achterin het Dock bevind zich de bouwplaats waar nieuwe zeppelins worden gemaakt of oude worden gerepareerd.Om en nabij Antarcene

Rondom de stad kan men een bezoek brengen aan het dorpje Riverfield, dat ongeveer een halve dag reizen ten westen van Antarcene ligt. Het ligt in een bosrijke omgeving en is daarom uitermate geschikt voor mensen die van boswandelingen houden. De herberg is een geliefde ontmoetingsplaats voor groepjes avonturiers. Liefhebbers van een rustige omgeving worden afgeraden er heen te gaan omdat gevechten vrij vaak uitbreken.

Ten noorden van Antarcene, een paar dagen reizen per luchtschip of boot, beginnen de grote ijsvlakten. Hier doet men aan ijsvissen en worden op zeehonden en andere ijsdieren gejaagd. De enige semi-permanente bewoners zijn wetenschappers die de Aurora Borealis bestuderen; het is echter veel te koud voor gewone reizigers om dit natuurwonder te aanschouwen en de enige zeppelins die erheen vliegen zijn die van het Aerial Corps of mensen die op jacht gaan.
Ten zuiden wordt het al snel warmer, en hier bevinden zich dan ook grote plantages en wijnvelden. Veroordeelde criminelen worden ook wel naar deze plantages gedeporteerd om er te werken onder soms gruwelijke omstandigheden. De grootste stad in het zuiden heet Anerion. Er is een rechtstreekse luchtschipverbinding tussen Antarcene en Anerion.

Ten westen ligt dus de bosrijke omgeving van Riverfield. Verder naar het westen beginnen de bergen waar zich een grote dwergengemeenschap bevind. Veel dwergen in Antarcene komen of zelf uit deze bergen of hun familie kwam daar vandaan. Naar het oosten ligt er eerst ook een groot bos, daarna gaat het langzaam over in grote grasvlakten.

Antarcene stadsbeschrijving

Antarcene Linda_Lupos