Zeppelins

 

Zeppelins in Antarcene

 

Het idee voor zeppelins ontstond zo'n 20 jaar geleden (= 20 jaar voor de huidige campaigns). Er waren al wat experimenten geweest met heteluchtballonnen, maar die waren niet te besturen. Een slimme halfling genaamd Ferdinand Eckener kwam uiteindelijk op het idee om een kleine scheepsmotor aan een ballon vast te maken. Niet lang daarna werd er ook een gestroomlijnder ballon ontworpen zodat het luchtschip ook nog enigzins makkelijk te besturen was. De eerste zeppelins waren éénpersoons scheepjes en veroorzaakten veel commotie in hun korte vluchten over de stad. De halflingen waren sowieso al bekend om hun soms vreemde uitvindingen, en de meeste mensen wimpelden de zeppelins af als niet meer dan een bevlieging (ahem), een vermakelijk rariteitje. Mini-zeppelins waren een tijdje in de mode om berichtjes rond te sturen op feestjes of als vliegende verlichting.

De uitvinders lieten het hier echter niet bij zitten: ze zagen de mogelijkheden in dit nieuwe vervoersmiddel. De halflingen gingen samenwerken met de dwergen en kwamen zo tot een sterkere, beter bestuurbare motor die minder brandstof nodig had. Met name de samenwerking tussen Eckener en de dwerg Hugo Lanz resulteerde in diverse verbeterde modellen zeppelin en motor. De eerste zeppelins waren stevig maar nogal ruw ontworpen luchtschepen. Hier kwam al snel verandering in toen de eerste passagiersschepen daadwerkelijk bleken te kunnen werken: het oog wil ook wat en al snel waren er mensen die zich speciaal met het ontwerp van de buitenkant van de zeppelins bezig hielden.

De eerste zeppelinverbinding tussen de 2 grootste steden Antarcene en Anerion werd zeventien jaar geleden opgericht, ondanks protesten van de meer behoudende inwoners van de stad en de wizards die het niet zagen zitten dat er een snelle en goedkope manier van reizen was ontdekt die niet door magie werd aangedreven. Het feit dat de koninklijke familie zich echter inzette voor de zeppelins (hoe bedekt ook) was een grote stimulans. Niet lang nadat de eerste passagiersschepen in gebruik waren genomen en veilig bleken te zijn, werd er een nieuwe tak van het leger opgericht, het Aerial Corps. Ook greep de rijke elite, die graag wilde showen met zijn rijkdom, de kans aan om een privézeppelin te laten bouwen (hoe weinig die misschien ook gebruikt werden – het gaat immers om het feit dat je er eentje hebt!), met als gevolg dat er diverse zeppelin ontwerp- en bouwbedrijven ontstonden, waaronder Goodheart & Harrington Luchtschip Ontwerpen.

Zeppelins waren al snel een vast onderdeel van het landschap van de stad, maar de meeste mensen namen ze nog steeds niet helemaal serieus: leuke snelle vervoermiddelen, maar wat kan je er nu precies mee? Die vraag werd maar al te goed beantwoord in de burgeroorlog die vijf jaar geleden in Antarcene woedde. Het was de eerste keer dat er ook vanuit de lucht aangevallen kon worden, en de aanval vanuit deze onverwachte hoek kwam als een vervelende schok voor diegenen die de zeppelins onderschat hadden. Dit was een keerpunt voor de status van de halflingen en de dwergen, waar in eerste instantie nogal op werd neergekeken (ja, ik weet het…) maar die na de burgeroorlog, waarin hun uitvindingen meestal erg goed van pas kwamen, met andere ogen werden gezien. Ook diegenen die hadden gegokt op de zeppelin als het vervoermiddel van de toekomst kregen nu gelijk. Aardig wat nouveau riche van tegenwoordig heeft zijn geld verdiend dankzij de zeppelins.

 

De zeppelins zijn gebouwd in de stijl van de Hindenburg: een grote ellipsvormige ballon met daaronder een cabine die aan de ballon vast zit met dikke kabels. De ballon word vormgegeven door een houten en metalen skelet dat overdekt is met zeildoek in diverse kleuren. De cabine heeft vooraan grote ramen; de motor zit achteraan, voornamelijk in de cabine zelf, met grote propellorbladen aan de achterkant van de cabine.

            De zeppelins werden gevuld met waterstof, dat echter zeer brandbaar was. Dit bleek tijdens het Gevecht van Antarcene een zeer grote handicap van de luchtschepen: iemand was op het idee gekomen met een alarmpistool – met vuurwerk dus – op de zeppelins te schieten, met een spectaculaire ontploffing tot gevolg. (Tijdens de burgeroorlog waren de zeppelins nog te onbekend en ongevreesd, zodat mensen niet op dit idee kwamen.) Het Aerial Corps ging na afloop meteen op zoek naar een alternatief en besloot uiteindelijk de zeppelins vanaf nu te vullen met helium dat niet licht brandbaar is.

 

Het Aerial Corps is nu, nadat ze meerdere keren zichzelf bewezen hebben, een volwaardig onderdeel van het leger. Hun kleur is kobaltblauw, en dit komt terug in de kleur van hun uniformen en de ballonnen van de zeppelins. In plaats van strepen gebruikt het Corps een paar vleugels en sterren als onderscheiding van hun rang. De commodore draagt een paar vleugels met daarboven een kroontje; hogere rangen krijgen daar nog sterren bij. De onderscheidingstekens en overige versiering op het uniform zijn in goud(kleur), brons voor de rangen lager dan kapitein. De onderscheidingstekens worden door de cadets onderaan de mouw gedragen, door de hogere rangen op de schouder. Op het galauniform word de rang vaak ook op het revers gedragen. Verder bestaat het galauniform uit een cremekleurige broek, kniehoge laarzen en een sabel (al dan niet decoratief).

            Er werken vooral mensen in het Corps, met een paar halflingen en dwergen op de gespecialiseerde afdelingen (reparaties, snipers, etc). Half-elven voelen zich ook wel aangetrokken tot het leven in het Aerial Corps, maar de meeste elven vinden het maar vreemd.

 

De rangen in het Corps:

 

Titel

Onderscheidingsteken

Naam

Commandant der Strijdkrachten

Vleugels, kroon, vijf sterren

Commandant is op het moment van de marine

Admiraal

Vleugels, kroon, vier sterren

William Harper

Generaal

Vleugels, kroon, drie sterren

Naomi Laurence

Luitenant Generaal

Vleugels, kroon, twee sterren

Gabriel Beauvale

Generaal Majoor

Vleugels, kroon, één ster

Joshua Emerson

Commodore

Vleugels, kroon

 

Kolonel

Vleugels, vijf sterren

 

Luitenant Kolonel

Vleugels, vier sterren

 

Majoor

Vleugels, drie sterren

 

Kapitein

Vleugels, twee sterren

 

Luitenant

Vleugels, één ster

 

Sergeant-majoor

Vleugels, twee strepen

 

Sergeant

Vleugels, één streep

 

Korporaal

Vleugels

 

Soldaat 1e klasse (cadet)

Twee strepen

 

Soldaat 2e klasse (cadet)

Één streep

 

 

Zeppelinpiloten hebben ook 3 nieuwe skills waar ze punten in mogen mikken:

Flying Airship: je kan een airship besturen, weet kaarten en een kompas te lezen en een route uit te zetten. Ook weet je rekening te houden met de windrichting en weet je welk effect dit heeft op de zeppelin en hoeveel je moet bijsturen. Je hebt ook door wanneer een motor 'goed' klinkt of niet, i.e. of de zeppelin het goed doet of er iets mis is.

Profession: Aeronaut: je kent de geschiedenis van luchtschepen en hoe het Aerial Corps georganiseerd is. Ook kan je ranks aflezen aan het uniform van iemand en je kent de higher-ups van gezicht en naam (maar niet persoonlijk, meestal). Je weet hoe je je als Aeronaut moet gedragen in sociale situaties en welke taken een zeppelinpiloot heeft tegenover zijn passagiers en ondergeschikten. Meer een sociale skill.

Knowledge (Airship): je weet hoe een zeppelin in elkaar steekt en hoe hij werkt (vgl Engineering). Als de motor kapot is kan je constateren wat er mis mee is en je kan kleine reparaties uitvoeren waar geen nieuwe onderdelen voor nodig zijn. Tijdens het vliegen weet je welke effecten de weersomstandigheden hebben op de zeppelin en hoe de machine reageert op de opdrachten die je hem geeft (dus waar je bij Flying Airship weet hoeveel je moet bijsturen weet je bij Knowledge: Airship ook hoever de rotoren bijdraaien, hoeveel meer kracht de motor moet zetten en hoeveel brandstof dit gebruikt). Ook kan je typen airship herkennen aan het formaat en het type motor en propellors dat het heeft. Meer een technische skill (de Goodhearts zouden bv veel punten hierin hebben en niet of nauwelijks in Profession: Aeronaut en Flying Airship want dat hebben ze helemaal niet nodig).


Bij elk nieuw level krijg je, bij de ranks die je sowieso al nieuw krijgt, 5 extra ranks om in deze skills te doen (of in andere skills). Nichola heeft nu al 10 ranks die ze over deze 3 skills mag verdelen.

Zeppelins

Antarcene Linda_Lupos