De Askar Stam

De Askar stam is de belangrijkste stam van de Desheset, de nomaden of bedoeïnen die in de woestijn van Kemet leven. Een goede honderd jaar geleden heerste er veel strijd en stammenoorlogen tussen de verschillende stammen, die de bewoners van de steden aan de kust terroriseerden en elkaar het leven zuur maakten. De Askar waren dit op een gegeven moment beu en onder leiding van Sheik Fathi ibn Hamza Abd-al-latif wist de stam, die ondertussen de sterkste was geworden, de andere stammen dusdanig de kop in te drukken dat ze zich verder rustig hielden. Sindsdien is het rustig gebleven in Kemet (afgezien van hier en daar een schermutseling) en was er eindelijk de mogelijkheid handel en een cultuur te ontwikkelen.
Sinds die tijd functioneren de Askar min of meer als een soort politie: ze trekken door de woestijn van plek naar plek, altijd op de uitkijk voor onrusten die ze de kop in moeten drukken. Door dit harde, zwervende bestaan zijn de Askar erg op zichzelf en altijd op hun hoede als ze over nieuwe ontwikkelingen horen. Alle Askar zijn beduchte krijgers – diegenen die dat niet zijn vertrekken uit zichzelf wel uit de stam. Deze vinden meestal een plekje in een dorp of stad, waar ze een heel handige contactpersoon kunnen zijn voor de rest van de stam. In tegenstelling tot de andere stammen bestaat de Askar uit een mengeling van rassen: mensen, elven, dwergen en asherati zijn allemaal welkom. De Askar zijn pragmatische mensen die niet graag iets nuttigs af zullen wijzen. Zolang je je staande weet te houden in hun manier van leven ben je welkom. Dit geld ook voor de sekse-verdeling: de Askar is één van de weinige stammen waar vrouwen actief worden aangemoedigd om mee te vechten.
Qua classes hebben de Askar natuurlijk het meeste Fighters en Rangers, die het beste bij hun vecht-gerichte leven past. Ook Rogues zijn meer dan welkom. Barbarians worden wat ruw en onberekenbaar gevonden maar ook die kunnen hun plaats vinden in de stam. Druids hebben hun nut, maar zullen uit zichzelf niet snel bij de Askar aansluiten tenzij het vechtende en zwervende bestaan hen aantrekt; dit geld ook voor Monks, die misschien afgeschrikt zullen worden door het bloederige vechten met wapens. Clerics en Paladins worden zeer gerespecteerd als vertegenwoordigers van hun god – in de barre woestijn weten de Askars donders goed hoe belangrijk goden kunnen zijn – en ook vanwege hun genezende en vechtende kwaliteiten. Overactieve bekeerders worden echter niet gewaardeerd. De spellcasters werden in het begin gewantrouwd maar zijn nadat ze hun waarde hebben bewezen zeer welkom. In de woestijn kan je van alles en nog wat aan beesten en vervloekte tombes tegenkomen, en dan is een spellcaster, of dat nu een druid, een sorcerer of een wizard is, zeker wel gebruiken. De Askar zijn wel het meest wantrouwig naar sorcerers toe: iemand met aangeboren magische talenten is toch wel erg vreemd. Jarenlang leren bij een wijze geleerde, zoals de wizards, begrijpen ze dan beter. En een Bard heeft de bonus dat hij ook nog eens goede verhalen kan vertellen en muziek kan maken!
De Askar zijn ook vrij uniek in dat ze zich voornamelijk op paarden voortbewegen. Kamelen zijn ook handig in de woestijn, maar tijdens gevechten tamelijk log, lomp en moeilijk te besturen, in tegenstelling tot de makkelijk wendbare paarden. Askar paarden zijn hoog gewaardeerd voor hun intelligentie, trainbaarheid en trouw, en ze worden door de Askar als familieleden behandeld. Verhalen over heldhaftige strijders kunnen net zo goed over een paard gaan als over een mens.
Qua kleding dragen de meeste Askar wijde gewaden die ze met indigo diepblauw hebben geverfd met daaronder een wijde, los-zittende broek. Op hun hoofd dragen ze een tulband waarvan de lange sjerp aan het eind voor de mond en de neus word gewikkeld, om het zand en het stof buiten te houden. Zowel mannen als vrouwen dragen deze kleding, hoewel de vrouwen vaak een wat elegantere, nauwsluitender gewaad dragen. De gezichtstatoeage van de Askar bestaat uit een horizontale lijn onder het linkeroog met daaronder drie scherpe punten, als een gestileerde M of de littekens van de klauw van een dier, die tot aan de kaaklijn lopen. Afhankelijk van de persoonlijke voorkeur zijn de drie punten volledig ingekleurd, helemaal niet ingekleurd of ingevuld met ragfijne patronen.

Die knakker van The Mummy (Ardeth Bay dus).
De Askar zijn nogal hevig gebaseerd op de Tuareg, vooral de kleding. Wikipedia link.

De Askar Stam

Antarcene Linda_Lupos